TPMS

Обадете се за цена!

Следвайки Европейската директива 523/2012 от 20.06.2012г., всички новорегистрирани автомобили след 1.11.2014г. трябва да бъдат оборудвани с TMPS (Tyre Pressure Monitoring System - Система за следена на налягането в гумите) устройства.

Отчитането на налягането на гумите е значимо за:

 • повишаване на пътната безопастност;
 • намаляване разхода на гориво;
 • намаляване на вредните емисии;
 • намаляване на износването на гумите.

Съществуват 2 вида системи за следене на налягането в гумите - Индиректни и Директни.

 • Индиректни: Софтуер, който използвайки ABS, ESP сензорите, може да определи дали една гума е мека, като се базира на скоростта на въртене на всяко едно колело. Ако налягането спадне - радиусът на въртене се намалява и поддържайки еднаква скорост - колелото се завърта по-бързо. Шофьорът се предупреждава чрез някаква аларма - звукова или визуална. Към днешна дата около 50% от автомобилите използват такъв вид индиректна система.
 • Директни: Те са много по-точни и скъпи. Сензор за налягане и температура се поставя във всяко едно колело и изпраща радио сигнал да приемник в автомобила. Всеки сензор има идентификационен код, който позволява да се установи точното позициониране на гумата, на която е поставен. Спазвайки изискванията на европейското законодателство, всички производители на автомобили преминават към използване на директната система, която позволява точно измерване на налягането и температурата, както се изисква от регулаторния орган.

Сензорите за налягане са интегрирани в специфични вентили и поставени в гумата на автомобила. Освен сензорът за налягане в специфичния вентил се вграждат литиева батерия с номинален жизнен цикъл от 7-10 години (реален 3-5 години) и радио-предавател, който изпраща информацията от сензора към приемника в автомобила.

Съществуват 2 вида вентили с TPMS сензори - алуминиеви и гумени. Гумените вентили са по-евтини и по-лесни за сглобяване в сравнение с алуминиевите, но не могат да бъдат използвани за скорости, превишаващи 220км/ч, поради влиянието на центробежните сили.

Какво е необхдимо на един сервиз за да обслужва автомобили с TMPS устройства?

1. Налични вентили с оригинални или универсални сензори. Универсалните сензори са по-доходоносни и могат да бъдат поставени на повечето автомобили, като така ще спестите необходимостта от поддържане на големи количества оригиналани сензори на склад.
2. Кит за поддръжка - всеки път, когато се сменя гума е препоръчително да се извършат определени операции - смяна на сърцевината, капачката, шайбата и уплътнението.
3. Специализирани инструменти: Уред за диагностика инструмент за разглабяне на вентили; инструмент за игличките на вентилите; калибрована динамометрична отвертка; специални вложки.
4. Диагностичен уред - за диагностициране, изнициализиране и програмиване на сензорите.

Автомобилните производители използват повече от 150 вида различни модели на сензори. Затова пред всеки един сервиз стои следния въпрос: Когато трябва да сменя TPMS сензор - дали да използвам оригинален (който трябва да имам наличен) или универсален (който мога да програмирам)?

 • ОРИГИНАЛНИТЕ сензори са готови да бъдат поставени, но...
 • УНИВЕРСАЛНИТЕ сензори трябва да бъдат програмирани, преди да бъдат поставени в автомобила.
  - Създава се копие на стария сензор със същото ID. Диагностичният уред сваля информацията от оригиналния сензор и я прехвърля/програмира в новия универсален сензор.
  - Създава се нов сензор с ново ID, ако старият/оригиналният/ не е наличен - с помощта на базата данни на диагностични уред.

ЕМВЕКО може да Ви предложи всичко необходимо за обслужване на автомобили с TMPS сензори - универсални сензори, диагностичн апаратура - както за пълна диагностика и програмиране, така също и само за активиране на сензорите, комплекти специализирани инструменти, различни китове за поддръжка и обслужване на вентилите и TMPS сензорите. ЕМВЕКО също така предлага услугата "Програмиране на универсални TPMS сензори". Специалните ни предложения може да изтеглите по-долу, а за информация относно пълната ни гама от артикули, свързани с TPMS сензорите, ни се обадете или посетете някой от нашите магазини.

Прикачени файлове

Още в категорията:

четвъртък, 8 ноември 2018

Нова автомивка в Порше София Юг

Доставихме и инсталирахме нова автоматична четкова автомивка OTTO CHRIST в Порше София Юг.

Повече информация ...


понеделник, 22 октомври 2018

Приключи Аутомотив Експо София 2018

Приключи първото издание на Аутомотив Експо София. 

Повече информация ...


петък, 28 септември 2018

Офис ЕМВЕКО - Пловдив с нов адрес

Офисът и магазинът ни в Пловдив вече с нов адрес и по-голям.

Повече информация ...