Компресори

Компресорът е устройство, което сгъстява въздух, като намалява обема му и увеличава налягането му и след това го съхранява в резервоар. Според предназначението, за което се използват, компресорите могат да варират в различни комбинации в зависимост от метода на сгъстяване и обема на резервоара.

Основните важни пера, на които трябва да обърнем внимание при избора на компресор, са следните:

·         Дебит - това е скоросттa на пълнене на въздухa в бутилката. Измерва се в литри в минута (л/мин). Тук трябва да сме наясно с приблизителния разход, който ще правим и е препоръчително да изберем компресор с дебит по-голям от прогнозирания разход.

·         Размер - разликите в размера са свързани на първо място с бутилката (резервоара) за съхранение на въздух и на второ - с размера на главата (пълнещата част) на компресора. Също както и при дебита, при избора на размер на компресора трябва да се съобразим с потребността. Ако уредът ще бъде стационарен, размерът е важно да бъде съобразен единствено с наличната свободна площ, но ако ще бъде мобилен малките компресори имат предимство както заради практичните си габарити, така и заради по-малкото си тегло.  

Колкото по-голямо потребление на въздух имаме, толкова по-голям дебит и резервоар за съхранение ще ни трябват, което води и до третия важен фактор - потреблението на ток. Разбира се, важно е да се обърне внимание на консумираната електроенергия от финансова гледна точка, но начинът на захранване с ток на нашия компресор е по-важен фактор и е необходимо да се отбележи, че големите компресори се нуждаят от трифазен ток, докато на малките е достатъчен монофазен.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: