От какво оборудване се нуждае една автомивка?

От какво оборудване се нуждае една автомивка?

фев 20, 2023

В тази статия ще предоставим информация за основните части от оборудването за автомивки.

Важен фактор за всяка автомивка е оборудването. Независимо дали става въпрос за четки, системи за прочистване на вода или въздушни компресори,  оборудването е това, което ни помага да почистваме и изсушаваме колите.

Но на пазара има много продукти, повечето от които не са необходими за всяка автомивка. Въпреки това, като собственик на автомивка, вие трябва да знаете кое оборудване ви е необходимо или кое не.

Точно затова ние сме тук, за да ви предоставим информация за различните продукти, с цел да ви оставим по-уверени при вземането на решение какво оборудване да закупите за вашата автомивка.

Оборудванеза автомивки

Четки

Качеството на четките на вашата автомивка е от огромно значение за вашия бизнес. Тъй като четките се използват постоянно, те могат да се износят по-рано от други части на оборудването; в резултат на това обикновено е най-добре да инвестирате в четки с по-високо качество от самото начало, за да увеличите максимално тяхната полезност и да спестите пари в дългосрочен план.

При тунелните автомивки, основните използвани са:

·         Четки, които се спускат отгоре и се търкалят по горната част на превозното средство;

·         Четки, които стоят отстрани на тунела и се въртят, за да почистват предната, страничните и задната част на превозното средство;

·         четки за колела и гуми;

·         ниски странични шайби (LSW), които са разположени ниско и се въртят, за да почистят зоната на панела на превозното средство.

Съвременната технология осигурява по-чисти и по-блестящи автомобили. В четките от пяна със затворени клетки, разединените микроскопични мехурчета в пяната предотвратяват проникването на мръсотия и течност в четката. В допълнение, тази технология е по-щадяща за превозните средства, тъй като четките не абсорбират вода и тежат значително по-малко.

Четките за самообслужване от пяна и четките за подготовка на автомобили, също са често използвани. Едните са необходими, в автомивка на самообслужване, за да могат клиентите да измият превозните си средства, а другите обикновено се използват от служителите, за подготовка на автомобилите чрез премахване на твърди, залепнали отломки, преди да влязат в тунелната автомивка.

Табели

Табелите, макар и да не са оборудване, използвано в самия процес, са важна част от клиентското изживяване, тъй като могат да привлекат, да възпират, да информират или да объркат клиентите. Искате вашето обозначение да се забелязва и да отбелязва локацията на вашата автомивка.  Ярко осветени, цветни знаци и табели, които са добре поддържани (не мигат и нямат изгорели крушки) могат да насочат клиента към вашия бизнес.

Системи за пречистване на вода

Системите за пречистване на вода, които използват рециклирана вода, бързо се превръщат в необходимо оборудване за автомивки в много части на страната. Те не само могат да помогнат за намаляване на сметката ви за вода, но правят автомивката по-щадяща околната среда.

Прахосмукачки

Обърнете внимание, че в автомивките се използват две основни вакуумни системи: централни вакуумни системи и прахосмукачки с контейнери. Централните вакуумни системи наистина превзеха пазара на самостоятелни вакуумни кутии през последните години, поради голямото търсене на нови сайтове за експресни автомивки. 

Почистването на автомобила с прахосмукачка предотвратява повреда

Прекомерното износване на интериора и тапицерията на автомобила се причинява от мръсотия, прах и разлети течности. Мръсната кола също е благоприятна среда за развитие на микроби. Прахосмукачката почиства безопасно и ефективно седалките, килимите и воланите на вашия автомобил.  

Помага за предотвратяване на алергии

Парчета храна и остатъци от напитки често се събират в ъглите на автомобила. С течение на времето се натрупват прах и бактерии. Продължителният контакт с мръсотия, прах или мухъл причинява алергични реакции, както и заболявания. Използването на прахосмукачки, които бързо улавят и премахват замърсяванията, гарантират, че вътрешността е чиста.

Тунелно оборудване за автомивки

Тунелните автомивки обикновено са най-скъпите автомивки за изграждане отчасти поради необходимото оборудване.

Въздушни компресори

Въздушните компресори преобразуват електрическата енергия в потенциална енергия под формата на въздух под налягане, който след това може да бъде доставен до пневматични или роботизирани инструменти или да се използва директно. Такова оборудване включва пневматични помпи и въздушни контроли (като например за повдигане, обръщане и прибиране).

Системи против сблъсък

Въпреки че не са част от самия процес на измиване, експертите твърдят, че системите против сблъсък са практически необходими при миенето на коли в тунелни автомивки. Тези системи усещат превозни средства в близост и автоматично спират и пускат конвейера, за да предотвратят сблъсъци. Следователно те не само предотвратяват възникването на злополуки, но също така намаляват загубата на приходи и могат да поддържат изходите на тунелите по-безопасни за служителите и клиентите.

Оборудване за високо налягане

Оборудването за високо налягане използва вода под налягане, за да отмие мръсотията от местата, където четките и другите инструменти за триене не могат да достигнат. Има странични шайби с високо налягане, горни шайби и шайби, които са насочени към долната част на автомобила. Тези компоненти често се пренебрегват от новите собственици на автомивки, тъй като смятат, че не се нуждаят от тях. Това оборудване може да отстрани твърди песъчинки като кал и сол, и може цялостно да подобри процеса.

Дюзи

Въпреки че са малки в сравнение с друго оборудване за автомивки, дюзите могат да окажат голямо влияние върху качеството на измиване и следователно върху рентабилността. Дюзите се предлагат в голямо разнообразие от типове (плоско пръскане, струи със силно въздействие, широкоъгълни с ниско въздействие и т.н.) и грешния избор може да увеличи вашите разходи, както и да съкрати живота на помпите. Дюзите определено са важни и трябва да работят равномерно, за да се постигне пълно покритие и оптимални резултати от измиването.

Пистолети, маркучи и пръчки

Маркучите свързват се с оръдията, за да доставят вода и химикали.

Пистолетите са задействащият механизъм, който позволява на клиентите или служителите да включват или изключват водния спрей.

Пръчките се прикрепят към края на пистолета и са снабдени с набор от пръскащи накрайници и дюзи.

 

Не забравяйте, че рутинната поддръжка на всяка част е от ключово значение за гарантиране, че оборудването за автомивката ще издържи доста години. За да определите най-добрата рутинна поддръжка за всяка част, следвайте препоръчаните от производителите  за поддръжка.

Сега, след като разгледахме основното оборудване от което се нуждаете за да стартирате автомивка, можете да започнете да планирате началните стъпки на вашия бизнес. И не забравяйте, че ако искате да научите повече или да поръчате някои от нашите невероятни и висококачествени продукти можете да разгледате широката гама продукти от оборудване за автомивка.  

 

 

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: